Kako dojiti ljeti?

Kako dojiti ljeti?

  1. Dojite dijete u najhladnijoj prostoriji u stanu. Ako imate ventilator na stalku, držite ga na udaljenosti barem dva metra, a ako imate stolni model, okrenite rotirajuću glavu prema gore.
  2. U jako sparnim danima dijete će sigurno željeti da ga češće dojite, no najčešće će njegovi obroci trajati kratko. Udovoljite njegovim potrebama: jednostavno, dijete je žedno. Kratkotrajnim sisanjem pribavlja si prvo mlijeko, koje je vodenastije.
  3. Prije dojenja popijte neki topli napitak (čašu mlijeka ili čaj); blago pojačava znojenje i tako snizuje temperaturu organizma. Znojenje ima ulogu stvaranja nježnog vlažnog sloja koji hlapeći hladi našu kožu.
  4. Tijekom dojenja puno pijte i kada niste žedni: organizam za stvaranje mlijeka treba prvenstveno tekućinu, a kada je vruće, ona se djelomično gubi znojenjem. Znojenje odstranjuje veću količinu vode od one primljene (uglavnom, sami po sebi nadoknađujemo tek dvije trećine tekućine). Pijući nešto više nego što traži tijelo, doskočit ćete opasnostima dehidracije, kao što su pad tlaka, grčevi, iscrpljenost i nesvjestica.
  5. U jako sparnim danima, prije no što ćete dijete privinuti na grudi, pripremite si mlaku kupku (voda od 37  stupnjeva C): organizam će se bolje prilagoditi vanjskoj temperaturi i tako lakše podnijeti vrućinu. Ako se još osjećate zagrijano, prislonite si dok dojite na sljepoočnice ili na zapešća malo leda umotanog u gazu: na ovim dijelovima tijela prolaze debele krvne žile i hladeći ih, snizujete si temperaturu cijelog tijela. Osjetit ćete trenutno olakšanje.
  6. Odjenite dijete što je moguće laganije (dovoljne su pelene i pamučna majica). Ne brinite ako se znoji: isparavanje omogućuje prirodno hlađenje bez opasnosti. Ako hoćete, možete ga privinuti na grudi i potpuno gologa. Tada će vaš dodir biti još ugodniji i nećete mu prenijeti suviše topline, ali između sebe i djeteta stavite mali platneni ručnik jer prirodna vlakna debelo upijaju i k tome oboma daju osjećaj svježine.
  7. Prije nego počnete dojiti, pripremite si nadohvat ruke bočicu mineralne vode, hladni čaj ili sok od iscijeđenog voća, tako da ne morate ustajati ako osjetite žeđ dok dojite dijete. No nemojte piti ledena pića: organizam ih bolje upija kad su na sobnoj temperaturi. Prehladna pića se dulje zadržavaju u želucu i mogu uzrokovati probavne tegobe.
  8. U jako vruće dane možete dojiti i na “neuobičajenim” mjestima, primjerice pod suncobranom, u hladu stabla u parku. Ako ste na ljetovanju, možete dojiti uz more, nogu umočenih u vodu. Ako želite, možete i dijete osvježiti, tako da mu vlažnim dlanovima prijeđete preko tabana i nožica. Oboružajte se slamnatim šeširom širokog oboda: štiti od sunčevih zraka, a ujedno štiti i dijete. Kako djetetu ne bi bilo vruće, stavite mu pamučni šeširić prethodno namočen u vodu i ocijeđen.
  9. Odaberite najudobniji položaj za dojenje, imajući u vidu da uz onaj uobičajen ima i drugih, koji bi ljeti mogli biti udobniji. Primjerice možete dijete privinuti uz grudi bočno polegnuti na krevetu ili posjednuti u stolici, djetešce položiti na jastučić smješten s desne ili lijeve strane i ponuditi mu prsa s te strane.
  10. 10.Ako kod kuće imate klima uređaj, namjestite temperaturu na 24 stupnjeva C danju i 26 stupnjeva C noću. Nemojte nikada izravno usmjeriti otvore za zrak prema sebi i ne držite uređaj preblizu (najbolja udaljenost je dva do tri metra). Još bolje ako je klima uređaj na visokom. Hladan zrak miješa se s toplim blizu stropa i opasnost od strujanja zraka škodljivog za dijete praktično ne postoji.

Autorica teksta: Prim. dr. Nevena Letica Protega, pedijatrica