Kada na spavanje?

Kada na spavanje?

Koje je odgovarajuće vrijeme za spavanje za školsku djecu? Da li je i koliko lakše ukoliko dijete nema ustaljeni ritam spavanja?

Opće je poznata stvar da je dovoljna količina sna vrlo važna, a pogotovo za djecu koja nakon napornog dana moraju ponovno napuniti baterije. Manja djeca brzo se razvijaju i to zahtijeva puno energije.

Prve godine:

Beba još uvijek treba puno sna. Ona spava kad god joj to odgovara i još uvijek nema određeni ritam. Nakon prve godine polako se uspostavlja stalni ritam. Dijete spava veći dio noći i nekoliko sati tijekom dana. Kada će prestati spavati preko dana, ovisi od djeteta do djeteta. Neki će s popodnevnim spavanjem prestati u trećoj godini dok će ostalima još uvijek biti potreban popodnevni odmor.

Predškolska dob (3-5 godine):

Predškolci više ne spavaju tokom dana. Ima li vaš mališan te dobi potrebu za popodnevnim odmorom, pokušajte to preskočiti te ga stavite navečer ranije na spavanje kako bi na taj način nadomjestili „izgubljene“ sate. Većina djece između 4 i 6 godina trebali bi ići na spavanje između 18:30 i 19:15. Preporučuje se da djeca te dobi spavaju 10-13 sati dnevno. Potreba za snom razlikuje se od djeteta do djeteta. Dijete koje je preko dana pospano i ima slabiju koncentraciju svakako bi trebalo barem pola sata više sna – i to ne samo jednu noć, nego sustavno.

Nove poboljšane preporuke za svaku dob:

Predškolarci (3-5 god.) – preporučeni sati sna su 10-13 sati dnevno

Školarci (6-13 god.) – da bi funkcionirali, školarci moraju u carstvu snova biti 9-11 sati

 

Savjeti za spavanje:

1.budite dosljedni: potrudite se da vaše dijete ima uvijek istu rutinu, odnosno neka uvijet ide na spavanje u isto vrijeme i također neka se budi u isto vrijeme. Čak i vikendom! To će teško pasti djeci koja imaju problema sa spavanjem a tim će kontinuitetom zadržati zdrav biološki sat i puno će bolje spavati

2.raznolikost prehrane: istraživanja pokazuju da djeca koja se raznoliko hrane imaju bolji noćni san. Šećer, odnosno slatka hrana samo će pogoršati kvalitetu sna

3.fizička aktivnost: nogomet, ples ili jednostavno igra u parku…Djeca koje redovito vježbaju spavaju bolje nego pasivna djeca koja vrijeme provode uz TV ili računalo

4.navečer stvorite mirnu atmosferu: odmor i relaksacija su vrlo važni za dobar san. Svjetlucave ekrane i napete igrice bolje je ostaviti za jutarnje ili popodnevne termine

 

Preporuka:

Imate li problema s razdražljivim djetetom i kroničnim nedostatkom sna, pokušajte si pomoći slikovnicom „Zeko koji želi zaspati“ švedskog autora Carl-Johana Forssen Ehrlina.

Priča je to koja prati dogodovštine Zeke Zokija koji želi zaspati, no ne može, pa se u pratnji Mame Zečice uputi do Strica Zijevka koji mu uvijek pomogne. Putem susreću tople i ljubazne likove – Pospanog Puža i Sovu Teških Očiju.

Roditelji koji ovu slikovnicu koriste kao uspavljivanje slažu se u jednom – slikovnica je doista moćna i pomaže djetetu da brže i lakše utone u san.

 

dhr