Izradite darove s djecom

Izradite darove s djecom

Vrijeme je u kojem se blagdanska groznica sve više približava. Neki se toga užasavaju, a neki s veseljem iščekuju gužve, sastavljajući popise što kupiti najdražima. Činjenica je da nam je standard sve lošiji, novaca je iz dan u dan sve manje i većina će pokušati razveseliti svoje najdraže sitnicama. Zasigurno da svako od nas teži unikatnoj sitnici, koja će biti umjetničko djelo u malome. Neki će pomisliti da je to nemoguće i da u strci nema dovoljno prostora za tako nešto. No vrijeme, koliko god da nam ne ide u prilog, ipak se može preduhitriti ako postoji dobra volja, originalna ideja i dovoljno strpljenja.

Ako ste odlučili biti svoj mjastor, krajnje je vrijeme da počnete s izradom blagdanskih darova. Svako od nas ima za potrebu utrošiti vrijeme u druženju s djecom – neka vrijeme pred blagdane bude vrijeme u kojem ćete vi i vaše dijete zajednički stvarati. Zajedničko stvaralaštvo bit će korisno uloženo vrijeme u kojem ćete međusobno izmjenjivati ideje, poticati jedno drugo i razgovarati. Razgovora s djecom nikad dovoljno i uvijek se mogu naći zajedničke teme o kojima na nesputan način možete saznati puno novih informacija.

Nemojte se opterećivati hoće li finalni proizvod biti savršen i nalikovati umjetničkom djelu, ono je samo po sebi umjetničko djelo jer je proizvod vas i vašeg djeteta. Ako ste odlučili darivati više dragih osoba, napravite zajednički plan kome bi željeli darovati svoje originalne uratke. Ukoliko se radi o većem broju osoba, odvojite dovoljno vremena da zbog kratkoće vremena ne bi imali osjećaj da nećete ništa napraviti i onda zadnjim snagama odabrali darove iz trgovina.

Ako ste se odlučili za više aktivnosti, tj. više vrsta tehnika, pokušajte uključiti dijete u tehniku za koju vam ono pokazuje zanimanje i za koju mislite da ju može savladati. Ukoliko je aktivnost složena, razložite je na dijelove i provodite postepeno, svaki dan je nadopunite prema složenosti. Svaka aktivnost koju ćete provoditi za dijete je nova vještina koju može razvijati: ustrajnost u radu, samodisciplinu i kritičan odnos prema onome što radi i što vi radite. Ohrabrujte ga dok zajedno radite i potičite ako vam se čini da gubi zanimanje i motivaciju. Imajte dovoljno strpljenja i nemojte mu zadavati presložene zadatke jer će osjećati odbojnost i vrlo brzo pokazati otpor prema vašoj želji za zajedničkim stvaralaštvom. Bez obzira na tehniku koju ćete koristiti i vještinu koju ćete provesti u djelo, pripremite sve što vam je potrebno, zaštitite pod i sve predmete za koje mislite da bi se mogli oštetiti tijekom rada.

Budite u udobnoj odjeći za koju nećete imati bojazan da će je dijete tijekom rada uprljati bojom. Isključite telefon i nemojte tijekom zajedničkog stvaralaštva raditi još niz drugih poslova jer će to nalikovati na sve drugo samo ne na druženje i stvaranje. Dok radite darove za drage osobe, razgovarajte s djetetom o njima, ističite njihove dobre osobine.

 

Čestitke

Ništa ljepše od izradi čestitki za blagdane, tu je moguća puna sloboda, to je trenutak kad mašti možete dati na volju.

Materijal: blok za crtanje, škare, ljepilo, boje, flomasteri

Izrežite od papira osnovnu veličinu čestitke, presavijte ju na pola (iako to nije uvjet), oblik čestitke prilagodite trenutačnoj inspiraciji i osnovnom motivu. Osnovni motiv (božićno drvce, zvono, zvijezda) možete obojati ili obrubiti suhim začinima (origano, ružmarin…). Možete dati djetetu da od osušenih grančica, lišća, sitnih plodova prema vašem predlošku napravi vlastitu kreaciju. Navedena čestitka sigurno će biti unikat među čestitkama prijatelja i dragih osoba.

 

Djed Mraz od papira

Ako u obitelji imate djece, ili želite darivati djecu svojih prijatelja, Djed Mraz će sigurno biti dobar izbor.

Materijal: kartonske role (od toalet papira), papir A4, kolaž papir, vodene boje, ljepilo za papir, vata

Djeda Mraza možete izrađivati na dva načina, tako da koristite kolaž papir, ili da bijeli papir obojite uz pomoć bojica: drvenih, vodenih, pastela. Oblijepite ili obojajte osnovnu rolu, pri samom vrhu nanesite osnovne obrise lica, oči i nos te nalijepite bradu od vate. Kapu napravite u obliku stošca s “cufom” od vate.

Djeda Mraza možete izraditi i samo od kolaž papira, izrađujući tuljke koje ćete ukrašavati detaljima uz pomoć vate i koristeći boju za isticanje dijelova lica i tijela.

 

Slikanje na staklu

Materijal: boce, staklene čaše, šalice, tanjurići, kistovi, boja za staklo

U svakom domu se sigurno mogu pronaći kompleti posuđa koji su se rasparili. Takvo posuđe nije za uporabu, a teško ga je odstraniti jer nas veže uz neke drage trenutke ili drage osobe. Zato ga možete iskoristiti kao lijepi dar, koji će razveseliti svakoga tko ga dobije. Odaberite stakleno posuđe različitih oblika. Prije nego krenete u realizaciju, temeljito operite svaki od predmeta, posebno ako imate boce koje svojim oblikom plijene pozornost. Ulijte osnovnu boju u unutrašnjost boce i okrenite je više puta oko osi, dok se boja ne razlije ravnomjerno po cijeloj površini. Oslikavanje vansjke površine bit će zanimljvije i dat će efekt trodimenzionalnosti. Koristite kistove različitih debljina. Pritom možete krenuti s oslikavanjem uz jednostavne motive, npr. cvijet, koji će u potpunosti zadovoljiti i najzahtjevnije umjetničke kriterije. Navedeno nemojte izvoditi isti dan, neka se prvi sloj boje osuši, a onda sljedeći dan ponovite nanošenje boje i pustite da se boca osuši tijekom noći. Završna aktivnost neka vam bude nanošenje motiva. Kad se boca posuši, premažite ju bezbojnim lakom. U završnoj fazi rada sve predmete koje ste oslikali stavite u pećnicu na temperaturu od 180 stupnjeva samo par minuta, pa ćete sačuvati postojanost boje i eventualno izlaganje predmeta vlagi.

 

Kaširanje

Materijal: različite posude, ljepilo za drvo, škare, bezbojni lak, ukrasni papir, kistovi

Kaširanje je vrlo zanimljiva i lijepa tehnika koja zahtijeva više strpljenja od ostalih aktivnosti, ali zato može rezultirati originalnošću. To je ujedno aktivnost u kojoj dijete može dati maha svojoj mašti i ujedno pomoći u vježbanju fine motorike. U početnoj fazi pripremite papir tako da ga uz pomoć škarica izrežete na različite kockice ili druge geometrijske oblike. Ako je dijete manje, neka uz vas trga papir na male komadiće. Pripremite različite ukrasne papire, odvojite ih u plastične posudice, kako bi u drugoj fazi mogli kombinirati boje i oblike. Uzmite predmet koji želite kaširati i postepeno nanosite ljepilo na podlogu u tankom sloju, paralelno lijepeći svaki komadić papira. Pazite da vam papir dobro prijanja uz podlogu. Pripremljene i oblijepljene predmete ostavite do sljedećeg dana, kako bi bili sigurni da se papir u potpunosti osušio. Bezbojnim lakom uz pomoć četkice premažite svaki od predmeta. Kako je lak intenzivnog mirisa, pazite da je prostorija u kojoj radite dovoljno provjetrena. Ostavite svoje umjetničke uradke da se suše dan do dva. Sigurno ćete se oduševiti jer i obična staklena čaša nakon kaširanja može postati prekrasna posuda za olovke, do niza drugih mogućnosti koje ovise samo o vašoj mašti.

 

Uokvirene slike i fotografije

Materijal: likovni uradci vaše djece, fotografije, ljepilo, škare, staklo, ljepljiva traka, mat papir

Često nas crteži naše djece ugodno iznenade, a isto tako imamo potrebu oduševljenje podijeliti s dragim osobama. Fotografije s ljetovanja ponekad ostaju nezapažene jer jednostavno zaboravimo na trenutke koji su nam u jednom razdoblju bili beskrajno važni i ugodni. Zašto te iste uspomene ne podijeliti s dragim osobama?

Za navedenu aktivnost osim stakla možete koristiti rebrasti papir, kojeg možete kupiti u svakoj bolje opskrbljenoj knjižari po povoljnoj cijeni. Kada ste se odlučili za dječji crtež, odredite veličinu mat papira, nastojte da osnovna podloga slijedi dominantnu boju crteža, kako bi izbjegli suviše jaki kontrast. Uz pomoć ravnala odredite udaljenost od rubova, kako vam se ne bi desilo da osnovni motiv strši zbog lošeg postavljanja na papir. Ako ste u mogućnosti priskribiti staklo, nastojte da bude što tanje. Uz pomoć ljepljive trake nalijepite isto pazeći da ne naruši postojeći sadržaj. Alkice postavite sa stražnje strane, tako da uporabite jednu ili dvije, ovisno o veličini stakla. Ne zaboravite na kartonsku podlogu koja će biti osnova tijekom postavljanja mat papira, neovisno jeste li se odlučili za fotografiju ili crtež.

 

Kako umotati dar

Dar dobiva na ljepoti samim načinom kako je zamotan i ukrašen. Za umotavanje možete koristiti običan celofan, koji će uz ukrasnu traku poprimiti završni oblik. Osim celofana, možete koristiti i pak-papir, koji nije skup, a vrlo je moderan. Uz njega koristite konopac. I običan bijeli papir može dobiti na vizualnom izgledu ako ga ukrasite djetetovim crtežom. Uz svaki dar stavite malu oznaku kome je namijenjen, ili prigodan stih.

 

Autorica teksta: Dr. Dubravka Šimunović (preuzeto iz časopisa “Bebe”)