Igre za ljetne dane

Igre za ljetne dane

Autorica teksta: Prof. Vesna Hrvoj, psihologinja i pedagoginja

 

 

 

Pri spomenu ljeta, svi se veselimo pomisli na more i dječje igre na plaži. No stvar se pomalo komplicira ako kanite ljeto provesti s djetetom kod kuće, ako more nije planirano. Glavno je pitanje kako zabaviti dijete kojemu je dosadno, vruće i čija je većina prijatelja na moru. No i u tom slučaju postoji mnogo načina da ljetni dani budu zajedničko uživanje i radost. Za to vam ne treba mnogo ulaganja u skupe igračke. Dovoljno će biti nekoliko ideja, vrt ili park, mnogo slobodnog vremena i dobro raspoloženje. Kada izađete iz kuće, imat ćete mnoštvo načina da zabavite svoje dijete, a istodobno ćete mu omogućiti da razvije svoje socijalne vještine i pomoći ćete mu da spoznaje i razumije svijet oko sebe. Igra s djetetom i za vas je dobar izgovor za zabavu i način da pobjegnete od svakodnevnih poslova. Bez obzira jeste li na plaži, u parku, vrtu ili na dvorištu, vrijeme provedeno u veseloj igri s djetetom najbolje je utrošeno vrijeme.

Možemo trčati…

Djeca se vole igrati u vodi, a vole se igrati i lovice. Pa zašto ne spojiti to! Pronađite plastičnu bočicu s čepom koji prska vodu i igrajte se lovice – od ulaza do stabla u dvorištu ili oko klupe. Lovite svojeg nestaška po vrtu ili dvorištu, ali ne tako da ga smočite ili uplašite, već da uživa u uzbudljivom prskanju vode po rukama ili nogama. Pa onda dopustite njemu da lovi vas!

Pljus, pljus…

Mali bazen na napuhavanje izvrstan je za dvogodišnjake i njihovu igru. Smjestite bazen na balkon ili u dvorište, napunte ga malkom vodom, ubacite u nju djetetove najdraže igračke i pustite ga neka uživa dok se voda ne ohladi. Umjesto igračaka, drugi put ubacite različite prazne plastične posudice kojima može prelijevati vodu i puniti ih. Možete i male šarene balone napuniti vodom i dati djetetu da ih baca.

Zapamtite: Nikada ne ostavljajte malo dijete ili dvogodišnjaka samog u bazenčiću ili blizu njega, ili da se igra vodom, ma kako ona plitka bila.

Kao da…

Vaše će dijete uživati u igri “rasprodaja igračaka”. Nabavite nekoliko većih kartonskih kutija, neka posluže kao stol i police, pa razne igračke i prazne kutije od ambalaže (od riže, margarina, paste za zube…) razmjestite po tim “policama”. Kamenčići, zrna graha, komadići papra mogu poslužiti kao novac. Dijete može jednom biti “kupac” pa pokupovati sve s polica, a drugi put može biti “prodavač”. Igra zamišljanja tu ne mora stati. Kuhinjski stolac može postati autobus kojim se putuje u trgovinu, a više njih poslužit će kao vlak za vašeg mališana i njegove prijatelje.

Kretati se…

Potičite dijete da se što više kreće kada nije u kući – noću će bolje spavati, a kretanje će mu pomoći i da razvija nove vještine i bolje koordinira pokrete. Pustite neku veselu glazbu u dvorištu i pokažite mu kako da skače, poskakuje – objema nogama ili s jednom – uvis, u stranu ili udalj. Kako biste napravili crtu do koje primjerice treba doskočiti, ili krug, trokut ili četverokut u koji dijete može stati nakon skakanja, uporabite široku ljepljivu vrpcu, koju možete jednostavno nalijepiti na travu. Ne igrajte se takvih igara na betonu, da se dijete pri padu ne ozlijedi.

Mjesta za skrivanje…

Dijete će uživati ako na uže, na kojem obično sušite rublje, objesite plahte ili deke. Objesite ih tako da samo što ne dodiruju tlo, i začas će nastati šator, izvrsno mjesto za skrivanje, platno za kazalište sjena, ali i zaštita od sunca. Pazite samo da plahte ili deke budu dobro pričvršćene, kako ih dijete ne bi moglo povući na sebe.

Šatori…

Stara plahta ili stolnjak preko stolica također može biti izvrstan šator u kojem će se dijete vrlo rado igrati. Na travu unutar “šatora” stavite deku ili neku prostirku pa igri neće smetati ni mravi ni kamenčići koji žuljaju.

Vrijeme za čaj…

Dvorište ili vrt idealno je mjesto za piknik s omiljenim lutkicama ili medekima. Poteban je samo komplet šalica i čajnik. U kući se dijete mora igrati s praznim čajnikom, ali vani može u čajniku doista imati vodu ili sok, i na taj način vježbati ulijevanje u šalice. Ako se u igru uključi i malo prave hrane, takva igra može biti izvrstan poticaj da dijete, koje ne voli jesti, pojede svoju užinu ili da “smaže” nešto što inače baš ne voli.

Povratak prirodi…

Prošećite s djetetom po svojem dvorištu, vrtu ili parku i pokazujte mu i skrećite pozornost na ptice, pčele, bubice, travu i cvijeće, lišće, drveće… Svaka životinjica ili biljka posebna je i na svoj način zanimljiva i lijepa. Naberite malo tratinčica i pokažite djetetu kako se radi cvjetni vjenčić. Oponašajte – i vi i dijete – zvukove koje čujete. A za kišnog poslijepodneva prikupite s djetetom iz raznih časopisa slike o onome što ste našli u takvoj šetnji i napravite svoju slikovnicu uz koju će dijete moći opetovano pričati o svemu što je vidjelo, oponašati zvukove i sl.

Umjetnici…

Izvan kuće, na dvorištu, uglavnom se ne morate brinuti o tome hoće li se što uprljati. Iskoristite to za poticanje kreativnosti i mašte kod djeteta. Na rašireni novinski papir izlijte male lokvice boje za djecu (neotrovne, najčešće boje za prstiće) i, pridržavajući dijete (da se ne posklizne), potičite ga da boso stane na boju i zatim hoda po široj traci papira i ostavlja razne trgove praveći razne uzorke. Isto to može raditi i s dlanovima. Zatim ostavite tragove da se osuše na suncu. Najbolje otiske možete uokviriti i objesiti na zid u dječjoj sobi. Nakon nekoliko godina bit će gotovo nevjerojatno da su noge vašeg djeteta bile tako male. 

Za slikanje po velikom papiru, a bez kista, mogu poslužiti razne tehnike koje će dijete veseliti. Primjerice boja se može raspuhavati s pomoću slamke, listići mogu poslužiti za ostavljanje otisaka, preko boje mogu se kotrljati kamenčići… Ako se ne želite igrati bojom ili želite još nešto dodati boji, i obično ljepilo za papir može biti novo otkriće. Ljepilom može dijete iscrtati što želi, a zatim po tome sipati pijesak, sjemenčice, rižu, šećer, mljevenu kavu… Kada se ljepilo osuši, nastat će zanimljiva kreacija.

Ako imate neki ružni dio zida ili ograde, vrata garaže, dopustite djetetu da na njemu naslika svoj šareni svijet, i to će ga oduševiti.

Ako baš ne želite freske na zidu, dijete može slikati i s malo debljim kistom i vodom po osunčanoj strani zida. Dok završi jedan vodeni crtež, drugi će se već posušiti. I tako može slikati, slikati…  i dugo se zabavljati.

Kopanje…

Djeca uživaju u kopanju zemlje, pa ako imate vrt ili dvorište, odredite jedan dio zemlje samo za vaše dijete. Tako će moći do mile volje kopati i iskopavati gliste i bubice, a vaše će cvijeće ostati čitavo.

Suncokret…

Suncokreti su vrlo pogodni za uzgoj i dijete ih može i samo zasaditi (možda baš na svoj dio gredice). Rastu vrlo brzo, pa dijete može gotovo iz dana u dan pratiti promjene i rast cvijeta. Možete ih uzgojiti u posudi ili u vrtu. Trebaju vam samo paketić sjemena, posuda i zemlja, i sunčano mjesto u vrtu ili na balkonu.

Zalijevanje…

Ako imate vrt ili travnjak, koji treba zaliti, namjestite cijev za zalijevanje tako da lagano prska i dajte djetetu neka njome zalijeva. Možda će mu trebati malo vremena da se uvježba, vjerojatno će biti mokro od glave do pete, ali će silno uživati. Pazite da dijete ne bude boso, kako se ne bi poskliznulo na blato ili mokru travu.

Ljetna kiša…

U vrućim ljetnim danima, ako imate vrtnu prskalicu ili ako možete namjestiti cijev za zalijevanje tako da nježno prska vodu, napravite djetetu pravu ljetnu kišu. Odjenite ga u kupaći kostim, dajte mu mali dječji kišobran i pustite ga da uživa u čarima vodenih kapljica.

Vodeni rat…

Vaše dijete i njegove male prijatelje odjenite u kupaće kostime, naoružajte ih vodenim pištoljima i prepustite ih uživanju u ciki i međusobnom prskanju. Jedino se pobrinite da pri ruci imaju posudu s vodom, kako bi svaki čas mogli puniti pištolje, a da ne moraju mokri utrčavati u vašu kuhinju ili kupaonicu.

Pješčane kule…

Nije nemoguće napraviti mali pješčanik za dijete. Ono će uživati u igrama s pijeskom, gradit će kule i rušiti h, istraživat će strukturu pijeska, mokrog i suhog, puniti razne posudice i “modlice” i praviti “kolače”. Ako u pijesak sakrijete nekoliko malih igračaka, dijete će ih veselo tražiti, iskopavati i tako uz igru vježbati svoje vještine opažanja i pamćenja. Kada se dijete ne igra u pijesku, svakako ga pokrijte, kako se u njemu ne bi “poigrala” mačka.

Plaža kod kuće…

Kada niste na moru i nemate plažu u blizini, iskoristite školjke koje ste prikupili prošlo ljeto, nabavite malo oblutaka i uz bazenčić ili pješčanik napravite svoju plažu s kamenčićima i školjkama.

Te iste školjke i oblutci mogu biti izvrstan materijal za oslikavanje, od njih se mogu, lijepljenjem na kartonsku podlogu, stvarati prekrasne slike i kolači, a i glinene posudice za cvijeće bit će ljepše ako su urešene zalijepljenim školjkama.

Mjehuri od sapunice…

Nabavite posudice sa sapunicom i malim obručima za pravljenje mjehura od sapunice, pušite mjehure i promatrajte prekrasne boje na suncu, pokušajte napuhati što veći mjehur, nastojte ga uhvatiti na dlan, a da ne pukne…

Većoj djeci, kod koje ne postoji opasnost da progutaju sapunicu, možete otopinu napraviti i samo od tekućeg deterdženta, a izazov je napraviti mjehure od sapunice s običnom tanjom slamkom. Pri toj igri dijete se može politi, pa ga prikladno odjenite.

Skriveno blago…

Organizirajte potragu za blagom u vašem dvorištu ili vrtu. Sakrijte neku igračku ili predmet u grm, ispod posudice s cvijećem, iza drveta… i igra može početi. Ako i vi želite biti aktivni igrač, možete se igrati “toplo-hladno”, istraživača ili gusara. Nešto starijoj djeci možete nacrati pravu gusarsku kartu zakopanog blaga. Starija djeca uživat će u igri i sama, bez vas. Za to treba samo pozvati još nekoliko djece i igru obogatiti maramama za glavu, nekim starim drvenim sandukom, starim nakitom – i dvorište će postati pravi gusarski otok s blagom.

Lopte!

Nabavite što više različitih lopti, velikih, malih, gumenih, spužvastih, nogometnih, teniskih, stolnoteniskih… Potičite dijete da ih baca, udara nogom, lovi, a kada se vi s njim igrate, lagano mu vraćajte loptu u ruke ili malo u stranu, kako bi moralo potrčati za njom. Ako nacrtate golove na ogradi, ili ih nečim označite, možete zaigrati i nogomet. Najobičnija kanta ili karton s izrezanim otvorom mogu izvrsno poslužiti za malu košarku ili za poticanje djeteta da gađa i ubacuje loptu u otvor. Među nešto starijom djecom tako se može organizirati i malo natjecanje. Izvrsna meta za gađanje mogu biti i složene prazne limenke bezalkoholnih pića, a razne plastične boce mogu postati izvrsni čunjevi za malu kuglanu…

Što ako nemate vrt ili dvorište?

Zamolite prijatelje ili susjede da vam dopuste igru u njihovom vrtu. Ponudite zauzvrat da ćete pričuvati njihovo dijete kada bude trebalo, ili i njihovo dijete uključite u igru, i tako prijateljima ili susjedima omogućite malo slobodnog vremena. 

Pronađite u blizini park, igralište ili neku drugu travnatu površinu na kojoj se možete igrati. Gledajući vas, možda vam se pridruže još neki roditelji, pa možda prazan i dosadan park pretvorite u pravo malo igralište.

Ne zaboravite…

  • Posjet ZOO-u

Ako odvedete dijete u zoološki vrt ili na neko seosko imanje, taj će mu posjet omogućiti susret sa životinjama koje najvjerojatnije vidi prvi put, ili ih je vidjelo tek u slikovnicama. Takvim posjetom izuzetno se uspješno potiče osjet mirisa, sluha i dodira, zbog svega što dijete tamo može čuti, namirisati i dodirnuti koju životinju, a što se potpuno razlikuje od onog svakodnevnog. Posebno je zanimljivo osluškivati sve zvukove i glasanja raznih životnja, kao i promatranje mladunčadi.

  • Dvorci iz davnina

Za neku djecu će i posjet dvorcu, pa čak i njegovim ruševinama, biti vrlo uzbudljivo jer će lakše moći maštati i zamišljati zgode vitezova i njihovih dama, kraljeva i princeza. Posebno će zanimljivi biti srednjovjekovni oklopi, topovi i oružje ili namještene prostorije, prijestolja. Ako imate malo dijete, trebate biti pripravni da ga tijekom obilaska nosite jer će vjerojatno biti teško voziti kolica dvorcem (a možda nije ni dopušteno).

  • Posjet muzeju ili izložbi

Posebno kada je ružno vrijeme, posjet dobro odabranom muzeju ili izložbi može pružiti sasvim nove spoznaje i potaknuti spoznajni razvoj, znatiželju i maštu. Vrlo su pogodni prirodoslovni muzeji, etnografski muzeji, tehnički muzeji, školski muzeji i sl., kao i razne izložbe, npr. igračaka. Raspitajte se u muzejima jer oni katkada organiziraju i radionice za djecu na razne teme, pa ćete se moći i tada uključiti. Prilikom posjeta budite spremni djetetu odgovarati na pitanja, pokazivati mu i tumačiti sve što ne razumije. Pri takvom posjetu možda i vi naučite nešto novo.

  • Uređena dječja igrališta

Dječja igrališta su vrlo živopisna i bučna mjesta na kojima se nalazi mnogo izazova za djecu. Iako je većina sprava namijenjena nešto većoj djeci, može se i za manju naći dovoljno sadržaja. Dijete odjenite prigodno i ponesite sa sobom poneki flaster u slučaju neke nezgode.

  • Još neka zanimljiva mjesta…

Postoji još zanimljivih mjesta kao što su šume, jezera, pećine, planine, toplice, potočići, livade – na kojima se može pronaći mnogo zanimljivih sadržaja u kojima će dijete uživati. Trebate ga samo tamo odvesti i pomoći mu da se osjeća dobro i sigurno, te poticti njegovu znatiželju i veselje. Ako primijetite da se na nekome mjestu dijete ne osjeća dobro, ili da nekamo ne želi ići, odustanite od prvobitnog plana da baš sve ne obiđete, i poštujte djetetovu želju da se negdje duže zadrži ili da od posjeta od odustane i vrati se kući. Bit će još prilike da se posjet ponovi kada dijete bude spremno za to.