IGRA U PRIRODI

IGRA U PRIRODI

U današnje vrijeme djeca, nažalost, imaju sve manje mogućnosti povezivanja sa prirodom. To se posebno odnosi na mališane koji žive u velikim gradovima. Takav negativan trend treba mijenjati zbog njihove dobrobiti, jer prirodno okruženje ima velik utjecaj na pravilan rast i razvoj djece.

Iako bi odrasli za vrijeme kišnih dana najradije ostali u kući, djeca se tako ne osjećaju. Za razliku od nas, djecu uglavnom ne muči toliko problema i razmišljanja o prošlosti ili budućnosti, već oni zaista žive u trenutku i uživaju u tome. Neka djeca već znaju da će im roditelji poludjeti ako na putu do vrtića ili škole uskoče u lokvu kiše i potpuno se smoče, zaprljaju se u blatu igrajući se u parku ili se makar i samo požele valjati u suhom lišću. No upravo to su za njih i najslađe igre koje bi im trebalo omogućiti i poticati ih na provođenje vremena u prirodi. Mnogo roditelja, također, pretjerano strahuje da će se djeca od malo igre na kiši lako razboljeti, no nije baš tako; ako se zdravo hrane i tjelesno su aktivni, imuniteti su im dovoljno jaki da ih zaštite od promjenjivog vremena. Zato ih zaista treba pustiti da se zabave u raznim prirodnim uvjetima, na kiši, snijegu. Čak i ako vam tako zadaju puno više posla s čišćenjem, pranjem i presvlačenjem- opremite ih, obucite im gumene čizme i kabanice i odite s njima pjevati i plesati na kiši ili skakati po lokvicama.

Lokve kiše neopisivo privlače djecu, često su im zanimljive za istraživanje jer pružaju raznolike odraze neba i same djece koja se u njima promatraju, veseli ih skakanje u lokve, prskanje vode, ubacivanje kamenčića u njih, proučavanje plutajućih listova..

Kiša se na mnogo načina može iskoristiti u stvaranju autentičnih iskustva u igri za djecu. Želja za takvom vrstom igre potaknuta je njihovim prirodnim instinktom da istražuju i otkrivaju pomoću osjetila. Tako grade znanja o fizičkom svijetu oko sebe, a kroz aktivnosti na otvorenom stječu osnovne životne vještine kao što su rješavanje problema i donošenje odluka. Drugim riječima, priroda potiče različite aspekte dječjeg razvoja, izlaganje prirodnim uvjetima poboljšava njihov kognitivni, emocionalni, socijalni, mentalni te fizički razvoj.

Roditelji bi stoga trebali poticati aktivnosti kao što su preskakanje užeta, penjanje po drveću, trčanje kroz šumu ili skakanje u kišne lokve, kako bi olakšali cjelokupni razvoj djece i pripremili ih za životne izazove koji dolaze. Umjesto da kažete “ne” u svemu što pokušavaju, trebali biste im osigurati sigurno okruženje za istraživanje i uživanje u prirodi. Dakle, gađajte se suhim lišćem, slušajte zvukove koje pritom proizvodite ili legnite ispod velikog stabla i promatrajte kako lišće pada oko vas, mogućnosti su beskrajne. Količina dječjeg smijeha i uzvika sreće potvrdit će vam da činite pravu stvar i jamčiti da će takav dan malci još dugo pamtiti!

Lucija Zidić

dhr