GLAZBAONICA LJUBAV – NAJLJUBAVNIJA ŠKOLA NA SVIJETU

GLAZBAONICA LJUBAV – NAJLJUBAVNIJA ŠKOLA NA SVIJETU

Petra Gudelj, glazbenica flautistica te magistrica političkih znanosti prije nepune tri godine utemeljila je privatnu glazbenu školu koja je u svojoj srži humanitarno- umjetnički projekt. Ona je sukus svega onoga što je Petra smatrala da je potrebno promijeniti u obrazovnom sustavu i općenito u odogoju djece koja su kao plastelin koji se može oblikovati da postanu bolja ljudska bića. Počelo je tako da je napisala jedan poslovni plan koji je dobio pohvale te proglašen najboljim projektom samozapošljavanja u Hrvatskoj u 2013. godini po Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Kao što je već navedeno, Glazbaonica je zamišljena kao humanitarno-umjetnički projekt, s namjerom pružanja cjelovitog glazbenog obrazovanja djeci i mladima s posebnom obazrivošću prema onima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja su smještena u domovima za nezbrinutu djecu Grada Zagreba.

Ime glazbene škole jest Glazbaonica Ljubav, čiji je naziv osmislila ravnateljica Petra. Škola nosi naziv „Ljubav“ zato što je ljubav smisao života te je to moto škole, uz još jedan, a to je: „Najbolje stvari u životu nisu stvari.“ Iako je uobičajeno da imena glazbenih škola budu po nekom poznatom skladatelju, u Glazbaonici Ljubav, poznate skladatelje i njezine polaznike povezuje upravo ljubav prema glazbi, životu, ali i ljubav kao smisao. Ta ljubav je mudra, ali nesebična.

Ovoj školi glavni je prioritet razbiti svaku predrasudu o obrazovanju i rezultatima do kojih se nužno dolazi pritiskom na dječju psihu što kasnije vrlo često stvara neželjene reakcije kako u životu pojedinca tako i društva u cjelini. Osim toga, poučavajući najmanju djecu novim sadržajima, koristi se pristup pričanja priča. Teorija, kao i praksa, pokazuju da djeca tako najbolje usvajaju sadržaj te se osjećaju ugodno učeći ga. Osnovna uloga učenja u predškolskoj dobi ne bi smjela biti samo pamćenje izdvojenih činjenica, već treba biti strukturirano – treba formirati kod djeteta jedan bogat i fleksibilan model stvarnosti koji će predstavljati opće uvjerenje o svijetu, prirodi, društvu, čovjeku, ali i glazbi.

Ono što je specifično je svakako personalizirani odnos, glazbeno dramski program, ali najviše od svega autorski rad ravnateljice – Glazbene animacije. Glazbene animacije su glazbeno obrazovanje za djecu predškolske dobi te traje 3 godine. To je najveća kombinacija elemenata iz drugih umjetničkih grana kao što su ples, dramska i likovna umjetnost. Taj program ne prilazi glazbenom obrazovanju kao klasični glazbeni vrtići koji rade već uvode djecu u svijet glazbe putem opće kulture – upoznavanjem s glazbenicima koji su obilježili svijet klasične glazbe te osnovne teorije solfeggia na djeci primjenjen način. Tako je, naprimjer, cijela nota nije apstraktan pojam već je to velika prozirna kugla imenom „baka Nota“ koja ima svoju djecu polovinke i unuke četvrtinke.

Sav sadržaj koji se uči u Glazbaonici uvijek se oblikuje prema praktičnom životu te djeca to primjenjuju na svoju svakodnevicu tako da, već nakon par mjeseci, kod kuće govore da su kihnuli „forte“ ili zijevnuli „piano“ .

Ono što djeca, uz primarnu glazbenu izobrazbu, uče u Glazbaonici Ljubav o vrijednostima života, davanja te upravo i oni koji dolaze u Glazbaonicu Ljubav imaju otvoren pogled prema životu i drugome pored sebe. Djeca na to reagiraju predivno te je to nematerijalni dio projekta koji je srž. Želja svih koji su dio Glazbaonice je da se jednoga dana presele na planetu ljubavi gdje nema brojeva i troškova već samo glazba i ljubav.

Roditelji za Glazbaonicu Ljubav znaju reći da je „čuvarica djetinjstva današnje dječice“.

Odgojna komponenta Glazbaonice Ljubav također je važna. Tako ona djeca koja imaju poteškoća u ponašanju ili su malo „nestašna“ znaju da dolaze na mjesto gdje vlada ljubav i nema kažnjavanja, ali postoje čvrste granice da bi se ljubav održala mudrom. Osim što im se otvaraju vrata za razumijevanje klasične glazbe te ih i to mijenja jer više ne traže sadržaje na internetu već roditelje pitaju za razne kulturne sadržaje.

Djeca su budućnost društva. U svakom od njihovih snova može se vidjeti arhitekta koji radi novu zgradu, doktora koji radi komplicirane operacije u bolnici ili nove političare koje će voditi zemlju. Sviranje instrumenta nije samo bitno za stvaranje glazbe nego također za stvaranje jezika koje će im uspješno pomoći da se povežu sa društvom s kojim će se kasnije susretati.

Ono što Petra najviše ističe jest: „ U Glazbaonici Ljubav trudimo se odgajajući djecu na pravi način mijenjati svijet koji ostaje iza nas i postaje bolji. Neizmjerna mi je radost promatrati djecu i dopustiti si rasti uz njih gledajući njih kako rastu te da želim da, osim kvalitetne glazbe koja dotakne njihovo srce, još glasnije odjekuje poziv na ljudskost – da se ne boje čuti glas vlastitog srca jer će ih samo to dovesti tamo gdje svi stremimo jer je jedina važna stvar kada budemo odlazili trag ljubavi koji ostavljamo iza sebe. Da gledaju biti, a ne imati; dati, a ne uzeti. Mi se u Glazbaonici volimo kao veliki, a igramo kao mali. Volimo se tiho i glasno, nježno i jako, ludo, ali mudro; diskretno, ali neraskidivo.“

Nastava privatne glazbene škole Glazbaonice Ljubav se održava u prostorima OŠ Izidora Kršnjavoga.

email: info@glazbaonicaljubav.com

http://glazbaonicaljubav.com/