DORUČAK ZA BAKU VERICU

DORUČAK ZA BAKU VERICU

Ljubo i Marko imali su goste do dugo u noć. Puno su jeli, pili i pjevali. Neki su čak i plesali. Večer je bila divna. Kad su gosti otišli naši su kuhari bili toliko umorni da su odmah zaspali. Marko je zaspao u dnevnom boravku. Bio je toliko umoran da nije stigao do spavaće sobe. Ljubo je hrkao cijelu noć. Sva sreća što je njegova soba na drugom kraju stana pa nije nikog budio hrkanjem.

Ujutro ih je dočekalo iznenađenje.

Pitate se koje? Probajte pogoditi! Evo, pomoći ću vam: Što ostaje nakon večere?

Ako ste pomislili na neoprano posuđe, pogodili ste!

Ujutro ih je dočekala hrpa neopranih tanjura, vilica, žlica, čaša, šalica, zdjela i dva velika lonca.

Marko se prvi probudio i otišao u kuhinju pristaviti čaj. Čim je ušao u kuhinju i ugledao sav taj kaos, odustao je. Nekako mu se čaj više nije pio. Isto iznenađenje zateklo je Ljubu.

Gledali su u tanjure, žlice, vilice, čaše, ali nisu se pomaknuli s mjesta. Bilo je jutro, bili su još pospani i nikakav posao nije dolazio u obzir.

-Marko, ako zažmirimo i poželimo da se suđe samo opere, možda se dogodi neka čarolija!- predložio je Ljubo.

Marko nije vjerovao u čarolije, ali ipak je na trenutak zažmirio i poželio da se suđe opere. Kad je otvorio oči sve je bilo jednako. Ljubo je i dalje stajao kao kip i žmirio.

-Ljubo, otvori oči!- rekao je Marko.

Ljubo je otvorio jedno oko. Kad je vidio da čarolija nije uspjela, ponovno je zažmirio. Marko je dobro znao da se suđe neće samo oprati. Znao je to i Ljubo, ali se pravio da ne zna.

Marko je odlučio da nema smisla odugovlačenju. Ljubo se složio, ali i sjetio kako je on zadnji prao suđe i sad bi bio red na Marka da se uhvati posla, ali Marko se nije dao. On je više sudjelovao u kuhanju i zašto bi prao.

Nadmudrivali su se, nabrajali tko je što radio, čak su i vikali, ali nijedan se nije pomakao s mjesta. Onda je Ljubu naglo zaboljela glava. Marko mu nije povjerovao. Ljubu je uz glavobolju zadesila i neobjašnjiva bol u ruci, ali Marko ni to nije povjerovao. Marko je strpljivo čekao da se Ljubo primi posla. Ljubo je čekao da se Marko primi posla. Nitko se posla nije primio.

Obojica su izbjegavali kuhinju koliko su mogli. Sve dok nisu postali jako gladni. Ljubo je osjetio da mu želudac protestira od gladi. Marko je osjetio slične simptome. Njegov želudac je tužno cvilio. Pokušali su se dogovoriti igrajući par- nepar, prisjetili su se raznih brojalica no ništa ih nije natjeralo u kuhinju sve dok nije zazvonio telefon. Na telefonu je bila njihova baka. Obojica su voljela baku Vericu . Baka im je najavila posjet. Što sad?! Zar će baka vidjeti sav taj nered?

-Možda bi bilo najbolje da posuđe sakrijemo u smočnicu!- mislio je Ljubo.

-Možda bi bilo najbolje da ga operemo! – rekao je Marko.

-Tko će prati?- viknuli su zajedno.

Ali suđe ne treba samo prati nego i obrisati. Dakle, potrebne su četiri vrijedne ruke. Dok su oni gubili vrijeme baka Verica bila je sve bliže i bliže. I sva sreća da su oni bili toga svjesni jer bi ih baka zatekla u velikom neredu, a baka Verica je poznata kao ljubiteljica čistoće i urednosti.

Nije više bilo vremena, krenuli su u akciju. Marko je čekao spreman s krpom u ruci. Ljubo je napravio veliku sapunicu i namočio posuđe. Sapunica je letjela na sve strane.

Malo pomalo posuđe je nestalo a kuhinjom se širio miris čistoće. Kad su bili gotovi shvatili su da nemaju što ponuditi baki. Marko i Ljubo dobro znaju da je baka Verica velika ljubiteljica hrane. I to zdrave hrane. Najbolje bi bilo napraviti ukusan i zdrav doručak jer baka, sigurno, nije ništa jela a i njima će dobro doći da vrate energiju i smire želuce koji su se sve glasnije cvilili.

Marko je predložio da za baku naprave Chia puding s bananom. Chia puding svi jako vole. Pripremili su namirnice na radnu površinu. A sastojci su:

1 šalica zobenog mlijeka, 1/4 šalice chia sjemenki, 2 žličice meda,1/4 žličice cimeta,1/4 žličice vanilije,1/4 banane

Marko je u posudi dobro pomiješao sve sastojke osim chia sjemenki. Nakon toga je dodao sjemenke i miješao jednu minutu!

I to je to! Doručak je bio gotov! Trebalo ga je samo dobro rashladiti.

Dok se puding hladio Marko i Ljubo su oprali posuđe koje im je trebalo za pripremu.

Taman kad su odložili kuhinjsku krpu začulo se zvono na vratima. Baka Verica je stigla!

 

Ivana Gudelj
dramaturginja i spisateljica