Djeca i novac

Djeca i novac

Koliki je džeparac prikladan i kada je vrijeme da ga dijete počinje dobivati?

Koja je razlika između 10 i 50 kuna? Koliko dugo treba štedjeti za novu nogometnu loptu ili novu barbie lutku? Što se događa ako svu ušteđevinu potroše na slatkiše? Na taj se način djeca uče odnositi prema novcu jer i ovdje vrijedi: kako naučiš u mladosti, tako će ti biti u starosti.
Nameće se pitanje kada započeti s davanjem džeparca? Djeca negdje do šeste godine često nemaju pojam o vrijednosti novca. Tek kad počnu raspoznavati novčanice, dovoljno su stari za trošenje novca. Tek sa šest godina kada su u predškoli (ili neki i u školi) počinju s računanjem. Budući da već imaju neke svoje omiljene igračke ili hobije, to će ih naučiti kako lakše uštedjeti novac. Uz džeparac, dijete ne samo da uči vrijednost novca, već i da se novac lako može izgubiti. Na taj ćemo ga način podučiti odgovornom financijskom ponašanju. Novac se ne preporučuje koristiti kao alat discipliniranja.

U svakom slučaju pokušajte se voditi s nekoliko jednostavnih pravila:

1. Odredite zajednički cilj štednje
Potrošnja novca je dobra i zabavna, ali isto takva može biti i štednja. Zajedno sa svojim djetetom odredite cilj štednje što je vrlo važno jer čini učenje o štednji lakšim. Djeca su nestrpljiva pa im treba objasniti da štednja traži dosta vremena. Je li vaše dijete ostvarilo svoj postavljeni cilj štednje? Od kupovine napravite poseban događaj. Učinite štednju zabavnom i recite im da mislite da je sjajno što je uspjelo. Nemojte zaboraviti odabrati novi cilj štednje.

2. Koliko novca davati za džeparac?
Vaše financijsko stanje prvo će utjecati na iznos koji ćete svojoj djeci htjeti i moći dati. O točnim je iznosima stoga nezahvalno pričati, međutim treba se voditi sljedećom strategijom: dajte im dovoljno novca da si mogu kupiti sitnice, ali nedovoljno da si mogu kupiti nešto veliko. Za to će morati naučiti štedjeti. Kako djeca rastu tako bi im trebao rasti i džeparac, ali i obveze.

3. Kućanski poslovi – platiti ili ne?
Autorica knjige “Make Your Kid a Money Genius (Even If You’re Not)” savjetuje da se djecu ne nagrađuje za obavljanje redovnih kućanskih poslova. Djeca bi trebala naučiti da kao dio obitelji moraju pomagati u nekim obvezama bez ikakve kompenzacije, primjerice pranjem posuđa ili pospremanjem svoje sobe. No, bonus im možete dati za neke dodatne poslove, primjerice za pranje automobila ili skupljanje lišća u dvorištu. Štoviše, pregovarajte s njima o “plaći” za takve poslove.

4. Dopuštena je pogreška
Ups, vaše dijete je potrošilo sav svoj ušteđeni džeparac na velike količine slatkiša. Kao roditelji, nemojte se brinuti ako vaše dijete troši previše novca na nepotrebne stvari jer je i pogreška dio toga. Bolje da to nauče sada kada su iznosi s kojima se uče još uvijek mali – negoli kasnije kad prime prvu plaću. Suptilno im objasnite gdje su zakazali i ukažite na posljedice te bolji način na koji su mogli raspolagati novcem. Djeca koja rano uče rukovati novcem – i to sve ide sa sistemom “padanja i ustajanja” – postaju financijski savjesniji kao odrasli.

5. Otvorite djeci račun u banci
Već krajem osnovne ili početkom srednje škole, otvorite djeci račun u banci. Štednja, zarada od kamata, ulaganje i budžet su pojmovi koje će tada razumjeti, a osim samog trošenja, sve ostale opcije koje novac pruža mogle bi im biti poprilično zanimljive.