Djed Mraz i darovi pod borom

Djed Mraz i darovi pod borom

Suvremena legenda o Djedu Mrazu, ili kako ga još nazivaju, Djedu Božićnjaku, njegov dolazak saonicama sa zapregom letećih sobova, silazak kroz dimnjak s darovima, gotovo je potpuno izašao ispod pera nekog profesora Clementa Clarka Moorea u Americi, početkom 20-ih godina prošlog stoljeća, a potaknuta je i mitovima i drevnim običajima plemena sjeveroistočnog Sibira.

Nastanku danas tako popularnog lika doprinijela su i dva ilustratora, koja su ga opremila saonicama sa sobovima i tipično arktičkom odjećom u crvenoj boji. Čim je nastao, stekao je veliku popularnost i nadovezao se na stare običaje božićnog darivanja, a iz Amerike i Britanije sredinom 19. stoljeća proširio se po cijelom svijetu. I bez obzira kako je nastao i kako ga zvali, Djed Mraz/Djed Božićnjak iz godine u godinu donosi radost širom svijeta. A kako bi se u njegovoj vreći pronašlo zaista za svakoga ponešto, posebice za djecu, treba mu pomoći.

  • Pokažite djetetu na karti ili globusu gdje je i to koliko je daleko, pročitajte mu nešto o Finskoj, o vječnoj zimi, pogledajte i slike. Tako ćete djetetu pomoći da proširi svoje znanje o svijetu oko sebe, ali i da sačuva svoja vjerovanja u nestavrno, da mašta, živi u očekivanju i tihom uzbuđenju, da želi nešto za sebe, nešto za one koje voli, da sretno proživi svoje djetinjstvo.
  • Djeca i dalje vjeruju da treba djedici poslati pismo sa svojim željama i da svako pismo, ako je poslano na vrijeme, stigne baš na Sjeverni pol. Ali put je dalek, saonice vuku sobovi, što i nije baš neka brza pošta… a ni djedica više nije što je nekada bio. Zajedno s djecom, i on žuri i putuje u treće tisućljećje, služi se modernim načinom komunikacije i pravo je zadovoljstvo i zabava za djecu koja su ljubitelji računala. Uz pomoć računala, dijete može pisati Djedu Mrazu, pratiti što vilenjak radi s poštom, posjetiti djedičin dom i saznati pravo značenje i podrijetlo sitnih stvari i običaja bez kojih pravi Božić ne može.

 

Tko je Djed Mraz?

Djed Mraz je vesela, svjetovna ličnost, odjevena u crveni haljetak i kapu. On stiže sa Sjevernog pola u letećim saonicama, koje vuku sobovi. Nosi šarene darove svima, i djeci i odraslima, spušta se kroz dimnjak i stavlja darove pod božićno drvce. On se šali s djecom, katkad pjeva, pa i zapleše. Ima svoje pomagače, vrijedne vilenjake koji cijele godine izrađuju igračke i pripremaju ih prema pismima i željama koje napišu djeca.

 

Autorica teksta: Prof. Vesna Hrvoj, psihologinja i pedagoginja (preuzeto iz časopisa “Bebe”)