BOŽIČNE AKTIVNOSTI S DJECOM

BOŽIČNE AKTIVNOSTI S DJECOM

Božićno vrijeme idealno je različite kreativne aktivnosti s djecom. Nisu važni skupi sastojci ili da se time bavite cijeli dan, nego da date mašti na volj, iskoristite ono što imate u vlastitom domu i naravno, dobro se zabavite. Zato vam donosimo nekoliko zanimljivih ideja koje su se nama svidjele, a vi ih iskoristite ili prilagodite onome što vi imate kod kuće.

Snješko od čarape

Za izradu snješka od čarape bit će vam potrebna bijela čarapa, riža, malo špage, debljeg konca ili vune, ljepilo, škare, komadić bilo kakve tkanine koju imate (možete odrezati od stare majice i sl.), a može i mali gumbići ako ih imate, vrh narančaste bojice, malo crnog konca i igla. Čarapu napunite rižom, zavežite špagom na vrhu i zatim odredite do kuda će biti snjegovićev trbuh, a gdje će početi glava i tu također zavežite sa špagom. Tijelo naravno mora biti veće od glave. Gornji dio čarape koji je ostao, prevrnite na glavu. To će biti snješkova kapa. Našiljite narančastu bojicu i otkinite vrh pa ga zaljepite s ljepilom da glumi nos umjesto mrkve. Ako nemate pri ruvi narančastu bojicu, možete staviti neku drugu vrstu nosa, npr. crvenu perlicu i čega god se vi i dijete dosjetite. S crnim koncem ušijte snješku okrugle okice i široki osmijeh! Vaš ljepotan je gotov! Dijete može puniti čarapu rižom, starija djeca mogu i sama vezati špagu kako bi dobili oblik snjegovića, a oni spretniji, mogu i izvesti koncem oči i osmijeh.

Detaljne video upute za slične snjegoviće možete pogledati ovdje.

Božićni svjećnjaci od staklenki

Malo posla, a prekrasan rezultat. Tako bi se ukratko mogla opisati ova zanimljiva aktivnost. Ideja je naravno s Pinteresta, stranice koja je blago za sve kreativce. Dakle, za ovo vam je potrebno nekoliko starih staklenki koje vam se vuku po stanu ili šupi, crni vodootporni marker, malo akrilne boje, a možete upotrijebiti i bijeli lak za nokte, desetak čačkalica koje ćete gumicom spojiti i lučice. Na staklenkama uz pomoć markera nacrtajte malo selo i grad, dajte mašti na volju – kućice, jele, snješka, klupice, dijete neka isto slika što njega veseli. Ako vam je tako lakše možete prvo na papiru iscrtati što želite, ubaciti papir u staklenku i onda crtati uz pomoć predloška. U malu posudicu ili čep od staklenke stavite malo akrilne boje ili laka. Snopom čačkalica tapkajte u boju i onda po staklenki, kako bi dobili efekt snijega koji pada. Kad se boja osuši, u staklenku stavite lučicu, ugasite svjetlo i divite se zajedno s djetetom vašem remek djelu.

Detaljne video upute možete pogledati i ovdje.

Uz ove zanimljive aktivnosti prisjetite se i stvari koje ste vi radili kao dijete. Pahuljice od papira, dugački lanci od traka papira, zaljepljenih u krugove i ukrasa za božićno drvce koje smo svi radili u školi. Tu su i potraga za mahovinom i zajedničko ukrašavanje i slaganje jaslica, izrada keksića, npr. medenjaka koje kasnije s djecom uz pomoć čokoladne glazure i šarenim mrvica možete ukrašavati. Ako pogledate po Pinterestu, pronaći ćete mnoštvo zanimljivih ideja. Ipak, izaberite one jednostavne u kojima možete opušteno uživati zajedno s mališanima.