Astrologija za djecu: Ribe

Astrologija za djecu: Ribe

Autorica teksta: Vesna Narat, astrologinja (iz časopisa “Bebe”)

 

PREDŠKOLSKA DJECA

Umiljate bebe koje uživaju u roditeljskoj nježnosti

Bebe rođene u ovom znaku su mirne i zadovoljne, mogu satima veselo gugutati bez posebnog razloga. To su najveće spavalice Zodijaka i tu osobinu zadrže i kao veća djeca, a nerijetko i kao odrasli. Beba Riba voli puno i dugo spavati pa to zna uznemiriti roditelje koji ih stalno nadgledaju. Rijetko plaču, no kada zaplaču, onda je to glasan plač koji jako dugo traje. Bebu Ribu nije teško umiriti; to su izrazito senzibilna djeca, osjetljiva na miris, zvuk, dodir, pa ih već nježno pjevanje, ljuljanje ili puštanje glazbe može uspavati. Bebe Ribe su posebno lijepa djeca, što i ne čudi kada njihovim znakom vlada Neptun. Neptunovska djeca imaju velike okrugle oči, koje se ističu na njihovom bucmastom, rumenom licu. Takve oči imaju i kao veća djeca, pa i odrasle Ribe – zamjetni su po tom sanjarskom, pomalo tužnom pogledu.

Najosjetljiviji dijelovi tijela su im stopala. Zato vodite računa o tome da većoj djeci kupujete anatomske cipelice i provjeravate nemaju li možda spuštena stopala. Probava im je također slaba točka pa kao bebe pate od kolika, a kao veća djeca mogu imati bolove u želucu na psihičkoj bazi – zbog stresa u školi ili kada se osjećaju nesretno i nevoljeno. Ribe astrološki spadaju u osobe izrazite senzibilnosti, nježnosti i emocija. Nikada im nije dovoljno roditeljske pažnje. Uživaju kada im roditelji tepaju, maze ih, grle i toga im nikada nije dosta.

 

Svestrani i talentirani za umjetnost

Djeca ovog znaka su vrlo kreativna. Mnoga od njih prekrasno crtaju, pa ih opskrbite bojicama, flomasterima i blokovima za crtanje. Ne učinite li tako, “stradat” će vam zidovi na kojima će mala Riba, u trenutku svoje inspiracije, poželjeti se slikarski izraziti. Posebno se ističu u plesu jer njihov znak ravna stopalima. Djevojčice i dječaci ovog znaka često se zamišljaju u ulozi plesača, balerina ili baletana, cupkajući po cijele dane na vršcima prstiju. Ribe obožavaju glazbu, pa ih možete vidjeti kako pred zrcalom pjevaju i plešu, oponašajući neku poznatu glazbenu zvijezdu. Osim što glazbu vole slušati, oni imaju i odličan sluh pa vrlo lako svadaju sviranje kakvog glazbala. Ta su djeca mali sanjari, imaju neobično bujnu maštu, pa ako nemaju dječjeg društva za igru, sami će izmisliti svoj mali svijet i igrati se. Obožavaju bajke i priče i kada im jednom pročitate nešto, stalno će vas tražiti još. Ritual uspavljivanja posebice je bitan za ovu djecu. Ne dobije li od vas nekoliko pročitanih rečenica iz neke bajke, bočicu soka ili čaja, nježan poljubac, neće htjeti zaspati.

 

Povlači se u svoj svijet mašte

Male Ribe su najsretnije kada se brčkaju u kadi. Voda će ih uvijek privlačiti, stoga bi bilo poželjno da ih rano naučite plivati. Kod izbora hobija i sportova ograničite se na savjete i prijedloge. Ako im pokušate nametati svoje želje, upoznat ćete značenje rijeli tvrdoglavost. Ribe nisu agresivna djeca, ne vole se tući ili svađati. Većinom su mirna, rado dijele svoje igračke s drugom djecom i nemaju razvijen osjećaj da je nešto njihovo. I odrasle Ribe su takve – s lakoćom se odvajaju od svojih stvari i obožavaju darivati druge. Nepravda duboko pogađa malu Ribu. Grubi odgoj u kojem nema dovoljno roditeljske nježnosti i topline takvo će senzibilno dijete učiniti zatvorenim i nepristupačnim. Kako bi se spasila od grubosti, Riba će se povući u svoj svijet mašte i tamo pronaći svoje utočište. Može se dogoditi da radi toga vrlo kasno progovori i ima problema riječima izraziti sebe i svoje osjećaje. Kako se ne bi zagubila u svom sanjalačkom svijetu, omogućite joj društvo dinamične djece i neka sudjeluje u grupnim igrama u kojima će biti primorana obraćati pozornost na ono što drugi rade. Usmjeravajte dijete na sportove na vodi. Posjeduju višestruke umjetničke talente, zato im morate pomoći u pronalaženju sebe i svog identiteta.

 

Učite ih da riječima izraze svoje osjećaje

Inteligencija Riba je kreativna, subjektivna i intuitivna, pa ponekad nije u stanju objasniti ono što govori i na pravilan način iskazati svoje misli. Ali u djetetovu inteligenciju nemojte sumnjati. Ona funkcionira u slikama i simbolima pa drugima nerijetko izgleda iracionalna i nelogična. Međutim, to vaše dijete ne sprječava da bude u pravu jer mu intuicija pomaže da osjeti duboke i tajne motive drugih. Upravo ta izuzetna intuicija predstavlja veliku intelektualnu vrijednost koja pomaže vašem djetetu da sve razumije, iako to ne pokazuje i često nije shvaćeno od okoline. Od najranijeg djetinjstva je bitno da joj pokažete da se izrazi riječima. Inzistirajte na tome jer  je Ribama po prirodi više nego dovoljno ono što osjećaju i nemaju neku posebnu potrebu to opisivati riječima.Ovoj djeci odgovara disciplina jer vole znati gdje su im granice.

 

ŠKOLSKA DJECA

Oduševljavaju svojim crtanjem i pisanjem sastavaka

Kada krenu u školu, male Ribe će u početku djelovati kao da su vrlo povučena djeca. No početnu povučenost i rezerviranost vrlo brzo će zamijeniti njihova druželjubivost, nježnost i toplina. Bit će im potrebno neko vrijeme da svojim intuitivnim antenama “snime” novo okružje u kojem se nalaze. Ribe su prilagodljive i iz mirne i tihe djece vrlo brzo će postati malo brbljivci i zabavljači. No neki od njih uvijek će ostati tiha i samozatajna djeca. Učitelje će oduševljavati svojim umijećem crtanja ili pisanja izuzetno maštovitih sastavaka. No urednost im neće biti jača strana. Njihove bilježnice često su išarane, zgužvane i potrgane, no bit će među njima i onih koji će se isticati velikom urednošću. Djeca ovog znaka često imaju problema s koncentracijom. Njihove misli bježe na sve strane, maštaju i sanjare i tako se ograđuju od grubosti života i nametnutog tempa. Često odbijaju pisati zadaću ili učiti jer je to za njih jedan novi svijet koji im se nimalo ne sviđa. Zato morate biti kreativni roditelji koji će malu Ribu nadahnuti za učenje. Česte pohvale bit će nužne, kako bi dijete razvilo samopoštovanje. Morat ćete biti vrlo strpljivi i ustrajni. Male Ribe su izuzetno zaigrana djeca i trebat će proći dosta vremena dok razviju svijest da pohađaju školu i da to znači prihvaćanje određenih obveza.

Maštaju i sanjare za vrijeme nastave

Ribe jako teško prihvaćaju stegu, red i pravila, kao i saznanje da nešto moraju napraviti u točno određeno vrijeme. Oni su uvijek zamišljeni, u svom “filmu”, pa sanjare pod nastavom i često prećuju što im je učiteljica zadala za domaću zadaću. Tako će se često događati da kasne u školu jer su se zaigrala po putu, u školi će osvanuti bez napisane domaće zadaće jer su je naravno zaboravili napisati. Često će zaboraviti sa sobom u školu ponijeti školske papuče, stvari za tjelesni odgoj, pernicu… Ništa bolje neće biti ni kada se budu vraćali iz škole. Zaboravit će donijeti kišobran koji su ponijeli u školu, šal, kapu ili rukavice i još mnogo drugih stvari. Kako bi vaša Riba uhvatila ritam, morat ćete joj puno pomagati. Nemojte se ljutiti ako vaše dijete stalno zaboravlja stvari jer će to s vrmenom proći samo od sebe. Ne stvarajte mu pritisak i ne prijetite jer će pod pritiskom i željnom da vam ugodi još više zaboravljati i griješiti. Bitno je da dijete ne kažnjavate za svaku sitnicu, već da pokažete razumijevanje. Možda će vam teško pasti što ćete s djetetom od početka morati rješavati svaku zadaću, pisati s njim sastavak ili lektiru, rješavati vježbenice. No ako ćete biti ustrajni i s vremenom se polako odmicati od djeteta i hvaliti svaki njegov napredak, poslije ćete uživati u njegovom uspjehu.

Nametnite im obveze

Jako je važno malu Ribu što ranije učiniti odgovornostima. Okupirajte ju svakodnevnim aktivnostima: oblačenje, pranje zuba, spremanje bilježnica i knjiga u školsku torbu, čišćenje sobe; poslužujte joj obroke uvijek u isto vrijeme i za svaku dobro učinjenu stvar ju pohvalite. Na taj način Ribu udaljavate od svijeta mašte i pomažete joj da se bolje snađe. Vaša je Riba vrlo kompleksno dijete i ne voli velike napore u onome što ju privlači. Lako se obeshrabri i brzo odustaje od stvari u kojima se jave teškoće. U višim razredima osnovne škole mnoge će Ribe zablistati u matematici, no bit će i onih Riba kojima će baš taj predmet biti noćna mora. Zašto? Zato jer su Ribe dvostruki znak. Jedni su logični, praktični i ambiciozni, drugi tip Ribe je sanjar, neorganiziran i potpuno uronjen u neki svoj svijet. No i za jedne i druge karakteristična je ljubav prema umjetnosti pa će se mnoge Ribe isticati glumom, lijepim crtanjem, pisanjem maštovitih pjesama, a oni koji svoju posebnost žele izraziti pokretima tijela – u ritmici ili gimnastici.

 

TINEJDŽERI

Lako padaju pod utjecaj lošeg društva

Poput svog vladara Neptuna, i Ribe vole ploviti, ne samo morima i oceanima, već i u mašti. Često ne znaju što je san, a što java, pa nije čudo da im je drago sve što muti um i donosi lijepe snove. Za njih je vrlo opasan svijet droge i alkohola jer kada jednom tamo dospiju, teško mu se othrvaju. Primijetite li promjene u ponašanju vašeg tinejdžera, a posebice slabe ocjene, provjerite u kakvom se društvu kreće. Ribe vrlo lako padnu pod tuđi utjecaj, pa tako i pod utjecaj lošeg društva. Ribama je predusno u kakvoj sredini odrastaju i s koliko su ljubavi okružene. Sve obiteljske traume i loša iskustva mogu ih gurnuti na društvenu marginu, odakle će se teško izvući bez nečije brige i ljubavi. Opiranje autoritetima kod njih nije izraženo; u školi su to većinom poslušna djeca. Profesori ih vole upravo radi toga jer Ribe rijetko remete disciplinu, nisu drski i bahati. Druželjubivi su, ali nisu nametljivi, pa je i to jedan od razloga zašto ih drugi lako zavole. Ribe su vrlo humana bića. Obožavaju životinje i nikada neće na cesti ostaviti ranjenog psa, već će ga donijeti kući i njegovati. Sažaljivi su prema starijima i nemoćnima – u tramvaju ili autobusu uvijek će svoje mjesto ustupiti starijem od sebe.

Kada se zaljube, vole svim srcem

U pubertetu znaju naglo popustiti s učenjem i ta silazna putanja može čak biti toliko drastična da i donedavno odlični učenici počnu dobivati loše ocjene. Roditelji ih stalno moraju kontrolirati jer čim ih se malo zapusti, odmah popuštaju s učenjem. Kada se roditelji umore od zabrana, Ribe to koriste i počinju se kući iz škole vraćati sve kasnije i kasnije. Lako ih zavede loše društvo, lakovjerni su  i ne prepoznaju na vrijeme kada im netko želi loše ili dobro. No Ribe su zaista posebna djeca. One su požrtvovni prijatelji i za svog prijatelja sve će dati, kao i za osobu koju voli. Rijetko su kada pripadnici ovog znaka oni koji će prekinuti prijateljstvo, prije će se žrtvovati zbog drugih i prvi pružiti ruku pomirenja. Po snazi osjećaja jedino se Rak može mjeriti s njima, budući da svi ostali znakovi vole sebično. Ribe su u stanju voljeti i onoga tko njih ne voli. Zaljubi li se vaš tinejdžer, nikada i nikako nemojte podcjenjivati snagu njegovih osjećaja. Zbog ljubavi zapustit će školu, prestati učiti i samo sanjati o osobi u koju je zaljubljen. Njihova upornost po tom pitanu je zaista nevjerojatna – ako treba i godinama će zaneseno gledati u osobu u koju su zaljubljeni, nikada ne gubeći nadu u sretan ishod.

U duši su umjetnici, po vokaciji socijalni radnici

Krasi ih bujna mašta, kreativnost, intuicija i vizionarski duh, a nerijetko posjeduju i neke rijetke talente i sposobnosti. Najbolje rade u atmosferi mira i uzajamnog nadahnuća jer sve negativne utjecaje duboko proživljavaju. Ribe su umjetničke duše koje vole raditi onda kada imaju inspiraciju, a ne po ustaljenom radnom vremenu. Kada je u pitanju posao i odnos prema poslu, ponašaju se vrlo proturječno, najčešće u skladu sa svojim emotivnim stanjem. Ako vole posao koji rade, izgarat će na njemu, no ako ga mrze ili su odnosi u poslovnoj sredini nesređeni, onda će ga obavljati preko volje. Vrlo im je bitno da rade u duhu tolerancije, pa se i događa da poslovne suradnike smatraju svojom drugom obitelji.

U izboru zanimanja veliku će ulogu odigrati i njihova samaritanska priroda, želja da pomognu drugima i da se žrtvuju. To su idealisti koji će zbog uvjerenja pristati na sve, a rado sudjeluju u poslovima i procesima općedruštvenog značaja. Prirođeni su im poslovi u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, kao i svim institucijama i društvima zatvorenog tipa – vojska, bolnice, policija, razne udruge, organizacije, komunalne i socijalne službe, raznim društvima za zaštitu prava ljudi i životinja, te moćnim i zatvorenim organizacijama. U umjetnosti se najbolje izražavaju plesom i glumom, a potom glazbom i slikanjem.