Alergija na pelud

Alergija na pelud

Uzroci i liječenje

Piše: Prim. mr. sc. dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatrica

 

Dolaskom proljeća dijete može početi češće kihati, oči su crvene, mogu se javiti i poteškoće u disanju tijekom šetnje po parku ili u prirodi. Za ovu pojavu odgovorna su sićušna zrnca peludi, proizvodi biljaka koje cvatu u to godišnje doba, a nalaze se u zraku.

 

Kako nastaje alergija

Alergija je pretjerana reakcija prema inače bezazlenim tvarima, koje organizam pojedinca prepoznaje kao štetne. Može se raditi o peludi, ali i nekim namirnicama te kućnoj prašini ili krznu, odnosno koži životinja. U osnovi fenomena alergije postoji preosjetljivost imunološkog sustava pojedinca (tj. sustava obrane organizma). Normalno je određen da se aktivira u slučaju obrane od patoloških, za organizam štetnih mikroorganizama ili tvari (virusi, bakterije, gljivice, toksini), ali u slučaju osoba koje su alergične, sustav obrane se pokrene čak i u slučaju kontakta s bezazlenim tvarima (alergenima), koje su za većinu osoba potpuno bezopasne. U tom slučaju dolazi do proizvodnje specifičnih antitijela, poznatih pod imenom imunoglobulini E (IgE) i aktiviraju se stanice namijenjene obrani organizma, kao što su neki tipovi bijelih krvnih stanica (leukociti) – bazofili te mastociti, koje oslobađaju tvar histamin, odgovornu za oteklinu i crvenilo tkiva i sluznice, koje obavijaju unutrašnjost organa (očiju, nosa, dišnih puteva).

 

Uzroci

Alergija se očituje stoga što sun eke osobe razvile problem pretjerane preosjetljivosti u susretu s određenim tvarima (alergenima). Sigurno je da u osnovi problema leži nasljeđe: kao što dijete naslijedi od roditelja boju očiju ili stas, tako se nasljeđuje također i predispozicija da pati od pojave alergije. Ako je samo jedan od roditelja alergičan, postoji 50% vjerojatnost da postane i dijete, a ako su oba roditelja suočena s problemom alergije, postoji 70% vjerojatnosti da će se poremećaj manifestirati i u djece. U novije vrijeme dokazano je da dim i zagađenje (uvjeti mikro i makro klime) su čimbenici koji pridonose predispoziciji za pojavu alergije. Dijete koje je bilo izloženo pasivnom pušenju nakon rođenja ili je majka pušila tijekom trudnoće, ima više vjerojatnosti da razvije probleme alergije sa strane dišnih puteva.

 

Poremećaji

Kada osjetljiva osoba (alergična) udahne ili dotakne tvar na koju je preosjetljiva, javlja se niz simptoma koji se mogu očitovati na sljedeći način:

  • reakcijom dišnog sustava: kašalj, astma, sekrecija i otežano disanje na nos (kao kada je osoba prehlađena)
  • oči: javlja se svrbež vjeđa, ali i cijele spojnice oka, jako suzenje oka
  • probavni sustav: povraćanje i proljev
  • koža: ekcem, urtikarija.

 

Koje je razdoblje godine od najvećeg rizika?

Zrnca peludi su reproduktivne stanice biljaka, koje ih najviše proizvode u razdoblju cvata: uglavnom se to događa od ožujka do svibnja, lipnja. No postoje i biljke koje cvatu već u veljači i druge, koje cvatu krajem ljeta. Zrnca peludi su vrlo malena i lagana, kao žućkasta prašina. Nošena vjetrom raspršena su daleko, kako bi oprašila druge biljke iste vrste i pritom ulaze u kontakt sa sluznicom nosa, grla i očiju osoba koje su na njih alergične i reagiraju vrlo burno. U osoba alergičnih na pelud stanice predodređene za obranu u imunološkom smislu prepoznaju pelud kao neprijatelja i aktiviraju sve strategije obrane.

 

Najčešće manifestacije alergije

ALERGIJSKA UPALA NOSA (ALERGIJSKI RINITIS)

Ovaj poremećaj zahvaća pretežno dišne puteve. Dijete pati zbog više simptoma: nos je neprohodan, javlja se učestalo kihanje, a potom obilna bistra vodenasta sekrecija iz nosa i svrbež.

Liječenje

Lijekovi se daju prema uputi pedijatra, odnosno pedijatra alergologa. U uporabi su najčešće lijekovi na bazi dinatriumkromoglicata ili nedocromile, koji dolazi u prodaju pod zaštićenim imenima. Unose se u nosnice preko male maske, raspršeni u maglicu (babyhaler) u dojenčadi i male djece. Ne smiju se koristiti prečesto i predugo. U obliku spreja koriste se antihistaminici i kortizonski preparati. Izbor lijeka treba preopustiti specijalisti alergologu. Postoje antihistaminici novije generacije koji ne izazivaju pospanost i druge nuspojave.

 

ALERGIJSKA UPALA NOSA I OČNE SPOJNICE

Obično idu zajedno jer ova dva organa komuniciraju. Očna spojnica je crvena, otečena, oči obilno suze, a svrbež je nesnosan.

Liječenje

Uz lijekove koji se koriste za nos, moraju se primijeniti i kapi za oči koje će propisati liječnik specijalista.

 

PELUDNA ASTMA

Najozbiljnija i najteža manifestacija alergije sigurno je astma. Peludna astma nije česta, ali klinička slika može biti vrlo teška. Smetnje disanja jako su izražene, osobito ako se dijete nalazi na otvorenom prostoru i izloženo je fizičkom naporu, kao što je trčanje ili neka druga sportska aktivnost. Na sluznici bronha u kontaktu s peludi dolazi do alergijske upale, što ima za posljedicu suženje lumena bronha i naglo dolazi do smetnji u prolazu zraka, a poteškoće su posebice izražene pri izdisaju, a udisaj je kratak, dijete osjeća pritisak u grudima.

Liječenje

Treba razlikovati liječenje akutnog napadaja te lijekove i postupke u svrhu trajnog liječenja i prevencije. U akutnom napadaju daju se lijekovi koje je preporučio specijalist alergolog. Najučinkovitiji način uz najmanje nuzpojava je primjena lijekova putem udisanja (inhalacija), čime se postiže brzo djelovanje. U tu svrhu daju se kortikosteroidi te lijekovi koji šire bronhe (bronhodilatatori). Važno je da se lijek primijeni odmah i napadaj prekine. Ako napadaj ne prestaje ili je dugo potrajao, potrebno je bolničko liječenje. Uz kortikosteroide primjenjuju se i altileukotrieni, koji imaju posebno izraženo protuupalno djelovanje. Primjenjuju se kao alternativa kortikosteroidima u posebno selekcioniranim slučajevima ili kao njihova nadopuna u situacijama kada učinak (samih kortikosteroida) nije zadovoljavajući.

Imunoterapija

Ovaj način liječenja mogao bi se usporediti s cijepljenjem. U djece koja pate od učestalih i ozbiljnih manifestacija alergija korisno je primijeniti postupak koji se sastoji u davanju minimalnih količina alergena odgovornih za simptome, kako bi se smanjila preosjetljivost na taj isti alergen. Za razliku od ranijeg načina provođenja hiposenzibilizacije, kada se injekcija alergena davala pod kožu, postoji modernija metoda kada se posebno priređeni alergeni (kao oralne vaccine) u obliku tableta ili kapi, koje se stavljaju pod jezik i djeca ih dobro prihvaćaju. Nuspojave ovakvog načina primjene alergena su minimale. Roditelji mogu ovu vrstu lijeka dati djetetu i kod kuće.

 

Pretrage i testovi kojima se dokazuje alergija

Pedijatar na temelju podataka koje daju roditelji i praćenja zdravstvenog stanja djeteta može posumnjati da se radi o alergiji na pelud, ali samo specijalista alergolog može postaviti točnu dijagnozu i odrediti odgovarajuće liječenje. Na temelju podataka koje daju roditelji o učestalosti i simptomima tijekom alergijske krize te saznanja o obiteljskoj pojavnosti alergije, alergolog će odrediti testove kako bi se postavila točna dijagnoza i otkrila tvar (allergen, vrstu peludi) na koju je dijete alergično.

 

Dijagnostički testovi

KOŽNI TEST (SKIN PRICK): liječnik stavi malu količinu alergena na djetetovu kožu (obično unutarnja strana podlaktice) i lancetom finim ubodima ispod kapljice unsese alergen u kožu. Nakon 20 minuta, ako je dijete alergično, pojavi se oko mjesta na koje je stavljen alergen, kožna promjena (erupcija) slična onoj koja se vidi nakon uboda komarca. Test je pouzdan i može se primijeniti i kod male djece jer “bockanje” lancetom nije bolno.

RAST (kratica za Radio Alergo Sorbent Test): za ovaj test potreban je uzorak krvi. Određuje se nazočnost specifičnih antitijela IgE, što pokazuje da je imunološki sustav aktiviran i stvara specifična antitijela na određeni alergen – kod polenoze na određenu vrstu peludi.

 

Testovi provokacije

Provode se u bolnici i to u slučaju kad postoje klinički znaci alergije, a rezultati dobiveni drugim testovima nisu pouzdani.

TEST KOJIM SE DOKAZUJE REAKTIVNOST BRONHA: primjenom neutralne otopine koja se inhalira u bronhe, a zatim sve većih doza peludi, određuje se njihova funkcija. Ako dolazi do promjena (poremećaja respiratorne funkcije) unošenjem određenih tvari, znači da je dijete alergično. Sličan test može se provesti unošenjem kapi u nos i odrediti reaktivnost sluznice nosa. Kapanjem ili inhalacijom najprije neutralne otopine, a zatim alergena u sve većoj koncentraciji promatra se reakcija: suzenje, kihanje.

TEST OČNE SPOJNICE (konjunktivalni test): u jedno oko ukapa se nekoliko kapi očnih kapljica koje sadrže alergen i promatra se reakcija: suzenje oka, svrbež i crvenilo.

 

OKVIR

Kako obraniti dijete od peludi

  • Izbjegavati boravak djeteta na otvorenom u najtoplije doba dana, kada je koncentracija peludi u zraku izrazito visoka.
  • Vratiti se kući ako se sprema nevrijeme: električna aktivnost u atmosferi pojačava agresivnost peludi.
  • Izaći u šetnju nakon oluje: kiša znatno smanjuje količinu peludi u zraku.