10 razloga zašto je dobro igrati se

10 razloga zašto je dobro igrati se

Kroz igru dijete uči

Autorica teksta: Prof. Vesna Hrvoj, psihologinja i pedagoginja (iz časopisa “Bebe”)

 

Igranje je ono u čemu je vaše dijete najbolje. Kroz igru vaše dijete uči kako razumijeti svijet oko sebe. Za malu djecu igranje i učenje su potpuno ista stvar. Bez igranja nema učenja. Igranje je ujedno i djetetov prirodni način komunikacije. Evo 10 načina na koje igra pomaže djetetu da uči i izražava se.

 

  1. Stvaranje emocionalnih veza

Istraživanja su pokazala da je beba od trenutka svojeg rođenja programirana da reagira na ljudsko lice i glas. Zato ćete u njezinim prvim mjesecima vi biti njezina najdraža igračka. Voljet će gledati vaše nasmijano lice, slušati poznati zvuk vašeg glasa, dodirivati vas i mirisati dok je njegujete ili hranite. Ova nježna igra vaše bebe i vas pomoći će da se između vas dvoje izgradi čvrsta emocionalna veza. I kada je dijete starije, igra može pomoći da se još više zbližite i bolje upoznate. Stručnjaci tvrde da je kod djeteta koje izaziva mnoge probleme, dobro upitati roditelje koliko vremena provode u igri sa svojom djecom. Katkada je nešto više vremena provedenog u igri i zabavi s djetetom svaki dan dovoljno da se riješe mnogi problemi i da se dijete počne ponašati potpuno drugačije.

 

  1. Velika otkrića

Primijetit ćete da beba u dobi od otprilike tri mjeseca zadivljeno gleda u svoje prstiće, koji se miču. Uskoro će te prstiće početi upotrebljavati za dohvaćanje i grabljenje igračaka koje su joj na dohvat. Uživat će u dodirivanju predmeta radi provjere kakav je to osjećaj i počet će predmete stavljati u usta. Sve je to važan dio otkrivanja svijeta oko sebe. Kako beba postaje pokretljivija, istraživat će sve veće područje. Uživat će u pražnjenju vaše torbice ili kuhinjskog ormarića, trest će, bacati i kušati sve zanimljive i uzbudljive predmete koje nađe.

Kod dvogodišnjaka će igra predmetima postati osmišljenija i “znanstvenija”. Dijete će uživati u punjenju i pražnjenju posudica i bočica vodom za vrijeme kupanja ili u pravljenju pješčanih kolačića. Sazrijevanjem, igra će postajati sve složenija. Za razliku od nas, dijete ne može čitati da bi saznalo o svijetu oko sebe. Kako bi naučilo, mora neposredno isprobavati i istraživati.

 

  1. Tjelesna pokretljivost

Tijekom druge polovine bebine prve godine života, ona će naučiti sjediti, stajati, puzati, možda i hodati. Igračke poput onih s kotačićima na guranje ili za vučenje, te lopte za kojima će puzati, mogu pomoći bebi u stvaranju samopouzdanja i povjerenja u vlastite tjelesne sposobnosti. Kada jednom dijete postane pokretno i osovi se na vlastite noge, radit će stvari od kojih će vam se dizati kosa na glavi, kao što je penjanje na kauč, skakanje po vašem krevetu, preskakivanje s naslonjača na naslonjač bez uporabe poda, utrkivanje po kući na autiću sjedalici s kotačima. Takve igre u pokretu ne treba zabranjivati, već ih treba poticati, ali u kontroliranim uvjetima. Naime, u toj dobi takve igre zaista mogu biti vrlo opasne jer mala djeca ne mogu predvidjeti opasnosti koje prijete. No vrlo je važno omogućiti djetetu takve igre i prilike za tjelesne aktivnosti u sigurnijim uvjetima, a to može biti i poveća hrpa mekanih jastuka na kojima će se dijete bez opasnosti igrati i uživati u svojim pokretima, kao i igralište osmišljeno i opremljeno spravama namijenjenim djeci, ili prostor u vrtiću, igraonici ili nekoj drugoj dvorani, također opremljen sigurnim i osmišljenim spravama, koje će omogućiti djetetu uživanje u tjelesnim aktivnostima.

 

  1. Učenje govora

Djeca uče nove vještine brže ako se pritom zabavljaju. Zato nije slučajno što su mnoge od djetetovih prvih riječi povezane uz njegove omiljene igre ili igračke: medo, beba, lopta, baci… (loptu) – često su rane riječi. Također je mnogo lakše upamtiti nove riječi ako se rimuju, pa su zato omiljene i igre kao što je “ringa, ringa, raja”, kojima se potiče govorni razvoj djeteta. Igračke kao što su kućica za lutke ili slikovnica puna različitih predmeta i životinja (pojmovna slikovnica), izvrsne su za proširivanje djetetova rječnika, a i vaši komentari dok se igrate s djetetom (npr. “pametna djevojčica, sve si crvene kuglice stavila u kutiju…”), pomažu u učenju novih riječi i pravilna govora.

 

  1. Poznajem sebe, poznajem tebe

Za vaše je dijete vrlo komplicirano otkriti sebe i gdje mu je mjesto među drugim ljudima. Igre sa zrcalom pomoći će djetetu u počecima shvaćanja o tome tko je ono i kako izgleda, iako samo sebe u zrcalu neće moći prepoznati do oko dvije godine. Djetetu može biti zabavno promatrati s vama slike u albumu i pritom vidjeti svoje slike i slike prijatelja i rođaka. Igre u kojima oponaša druge osobe ili se pretvara da je netko drugi također mogu pridonijeti razvoju pojma o sebi i o tome gdje počinju drugi. Kada ima godinu dana, u igri će dijete jednostavno oponašati ono što vi radite, a već s dvije godine možete se pokušati igrati igara “kao da”, u kojima će dijete pokušati biti netko drugi (kuharica, liječnica, mama… ili pilot, kauboj, vozač…).

Zajedničko čitanje slikovnica još je jedan dobar način na koji vaše dijete može sve bolje shvaćati i upoznavati svoj svijet i svijet drugih oko sebe.

 

  1. Nasmijavaj me

Smisao za humor vrlo je važan u životu, a  kroz igru možete pomoći djetetu da vidi svijetliju stranu svijeta oko sebe. Većina beba počinje se smijati u dobi od oko pet mjeseci, a dobar način da je nasmijavate jest ako je vlago “strašite”. Lagano “bacanje” uvis, njihanje i poskakivanje djeteta na koljenu i nježno strašenje govoreći “bu!” odmah će izazvati smijeh, ali samo onda ako dijete dobro poznaje i vjeruje osobi s kojom se igra. Obično su takve igre rezervirane samo za roditelje i osobe koje ga svakodnevno njeguju. Iako dvogodišnjaci nemaju još dobro razvijen govor da bi razumjeli govorne šale, uživaju u praktičnim šalama, kao što su lutke koje izvode smiješne pokrete ili stalno padaju na glavu ili su smiješno obučene (smiješni šeširi ili cipele i sl.).

 

  1. Razvoj kreativnosti

Vjerojatno nije potrebno posebno nagađati kako je igra savršen način na koji dijete može istraživati i razvijati vlastitu kreativnost. Osim što su vrlo zabavne, igre i aktivnosti kao što su crtanje, slikanje prstićima, igre plastelinom ili nekom drugom masom za modeliranje i lijepljenje različitih sličica naljepnica, daju mogućnost vašem djetetu da stvara nešto samo svoje i posebno i da se tako stvaralački izražava.

Čak i bebe s oko godinu dana rado će pokušati ostavljati tragove na papiru s voštanim pastelama ili će se pokušati igrati s komadićem mase za modeliranje (primjerene dobi). Posebno će uživanje za dijete biti ako se tome i vi pridružite i pokušate stvarati zajedno s njim, ali pritom nemojte pasti u iskušenje i pitati “što je to?”. U toj dobi mnogo je važnije da dijete uživa u samoj aktivnosti, nego krajnji rezultat.

 

  1. Budimo prijatelji

Dijete neće početi stvarati prijateljstva u pravom smislu te riječi prije nego što navrši dvije godine, a i poslije. No pružajući mu mnogo prilika da se igra s drugom djecom i u ranoj dobi, potaći ćete ga na društvenost. Bebe koje imaju stariju braću i sestre često su druželjubljivije jer stalno imaju priliku promatrati i sudjelovati u igri druge djece. Druženje s djecom također pomaže pri učenju socijalnih vještina, kao što su dijeljenje s drugima ili čekanje na red, a što će djetetu biti važno poslije, kod stvaranja pravih prijateljstava.

 

  1. Kako pametno dijete!

Igra omogućuje djetetu da rano razvija razne intelektualne vještine kao što su pamćenje raznih podataka, promatranje i produživanje koncentracije te usmjeravanje pažnje. Možda u ranoj dobi još neće moći napamet izrecitirati abecedu, ali pamtiti imena svih svojih plišanih igračaka zahtijeva jednaku količinu sposobnosti pamćenja, a uz to je i zabavnije. Zapamtite, biti u stanju koncentrirati se dovoljno dugo da se izgradi visoki toranj od kockica, zavrijeđuje da dijete čvrsto zagrlite s ponosom, jednako kao da je znalo napisati svoje ime.

 

  1. Samopouzdanje

Poticanje razvoja samopouzdanja u ranoj dobi vrlo je važan uvjet da bi dijete iskušavalo i uvježbavalo mnoge raznovrsne vještine bez straha od neuspjeha. Primjerice oblačenje lutke pomaže djetetu da nauči kako da se samo obuče, a pričanje s nekim zamišljenim putem telefona igračke pomaže u uvježbavanju takvih socijalnih vještina. I vi možete pridonijeti podizanju djetetova samopouzdanja ako mu umjesto govorenja što da radi, u zajedničkoj igri dopustite da vodi igru.